Sidste nyt


Børnenes Liv søger.pdf

Tove Videbæk boede sammen med “sine" gadebørn

Tove Videbæk boede sammen med tidligere gadebørn og mødtes med tidligere minister i Nicaragua.

Sammen med de små drenge i deres hus - og deres hus-mor

For et par uger siden boede Tove Videbæk i 7 dage sammen med ”sine” tidligere gadebørn i Nicaragua – og havde også møde med en af præsidentens nærmeste rådgivere.

Tove fortæller om sine oplevelser:

- Det var fantastisk at være så tæt på børnene så længe! Nat og dag! Spise sammen med dem! Lege med dem! Følge dem i skoletimer mv. Deres umiddelbare og glade smil, knus og kærlighed – og taknemmelighed - var en kæmpe oplevelse! Jeg ville ønske, at mange danskere kunne opleve, hvor vidunderligt det er at møde børn, som engang levede som ”udskud”, men nu strutter af sundhed, er glade og går i skole. Og disse børn vil engang kunne være med til at ændre fremtiden for tusinder af børn, som stadig lever et usselt liv på gaderne i Nicaragua. Og det vil ikke alene forbedre disse børns liv – men bestemt også landets økonomi.

Det var synet af sådanne børn helt ned til 5-års alderen på gaderne i Managua, der fik os i gang med dette projekt. De løb ud og ind imellem bilerne i Managuas travle gader for at tigge penge til mad. De spiste madrester, som bilisterne smed ud til dem. De slikkede pizzabakker, som smagte lidt af mad. Og de sniffede lim. Om natten sov de i pap eller sort plastik i grøfter eller i træer. Og når man spurgte til disse børns fremtid, fik man at vide, at de fleste af dem ikke levede til de fyldte 15 år. Det var dette syn og denne information, der satte os i gang med Børnenes Liv og projektet i Nicaragua.

Selv om baggrunden for Børnenes Livs projekt er dybt tragisk, så var det fantastisk glædeligt at besøge dette projekt, som arbejder for at give gadebørn mulighed for at komme ud af dette forfærdelige miljø på gaden og ind i sunde omgivelser. Yderligere er det vidunderligt at se, hvordan børnene udvikler sig, er glade, sunde og lærer en masse – også praktiske kundskaber - så de kan forsørge sig selv, når de engang skal forlade børnehjemmet og skolen.

Under dette besøg havde jeg også den store glæde at mødes med min gode (danske) ven og rådgiver samt hans hustru, som er tidligere minister i Nicaragua - nu formand for præsidentens valgkomité, hvilket er en endnu højere stilling i Nicaragua. Det er et stort privilegium og en gave at kunne drøfte projektet (og de store udfordringer for en dansk organisation i Nicaragua) med disse venlige og højtplacerede mennesker, som dels har levet i Nicaragua i mange år, og dels er indfødt nicaraguaner.     

Det er bestemt ikke sidste gang, jeg er i Nicaragua. Og jeg ville ønske at rigtig mange danskere kunne få mulighed for at tage med! Det gør noget ved én, som man aldrig glemmer!

Tove Videbæk fortæller kort om nyt projekt




Børnenes Livs humanitære og sociale projekt i Nicaragua

uge 7 - dreng på vores kølerhjelm vasker vores rude

Nicaragua var engang Mellemamerikas ”spisekammer”, men er nu det fattigste land i Mellemamerika. Dette skyldes både voldsomme jordskælv, vulkan-udbrud, borgerkrige, hvor tusinder blev dræbt, og andre tusinder forlod landet, samt politiske beslutninger, som bestemt ikke har hjulpet de fattigste i landet.  

Formålet med projektet:                                                                           

Formålet med projektet er at få flest mulige af de tusinder af gadebørn væk fra gaderne i hovedstaden Managua i Nicaragua og give dem et kærligt hjem, sund mad, skolegang og Bibel-undervisning. Ud over almindelig skolegang vil børnene ligeledes få landbrugsundervisning, således at de efter endt skolegang vil være i stand til at få job, videre uddannelse eller eget lille landbrug - og dermed kunne forsørge sig selv. 

Målgruppen for projektet:                                                                       

Målgruppen for projektet er de tusinder af børn (5-15 år), som lever på gaden i Nicaragua. Her springer de rundt imellem biler på gaderne for at tigge. De sidder i vejsiden og spiser de madrester, som bilisterne smider ud til dem. Ligeledes slikker de på tomme pizza-bakker, fordi de dog ”smager” af mad - ligesom de sniffer lim. Her på gaden bliver de misbrugt bl.a. som hjælpere for narko-pushere, som prostituerede, som tyve m.v. Om natten sover de under pap og plastik i grøfter eller i høje træer.

Når man spørger om fremtidsudsigterne for disse børn, får man at vide, at de fleste dør, inden de fylder 15 år, fordi de lever et så usselt liv. Da vi selv så disse børn, rørte det os dybt i hjertet, og vi følte, at vi måtte gøre en indsats for dem.

Beskrivelse af projektforløbet:                                                            

Foreningen Børnenes Liv blev derfor etableret i februar 2012 med henblik på at hjælpe så mange som muligt af de fattigste og mest udsatte børn i Nicaragua. Vi har fra 2013 gennemført et projekt for 30 gadebørn, som fik et kærligt hjem, sund mad, skolegang og Bibel-undervisning på Verbo kirkens skole og børnehjem Casa Bernabe, 14 km uden for hovedstaden Managua. Undertegnede har sammen med bestyrelsesmedlemmer, en landbrugslærer, en kultursociolog m.v. besøgt projektet i alt 6 gange for at sikre, at det går den rigtige vej, at børnene har det godt, og at de lærer alt det, som de skal.

Med det nye projekt, som vil gå i gang pr. 1. sept. 2017, vil vi bygge videre på erfaringerne fra dette projekt og tage ansvar for uddannelse af 100 gadebørn.

Disse børn vil fortsat få et kærligt hjem, sund mad og skolegang og life skills. Derudover vil vi som noget nyt give - især de større børn - landbrugs-undervisning, således at de har mulighed for at få job, læse videre eller etablere eget landbrug / egen virksomhed, når de forlader skolen, så de kan forsørge sig selv, og ikke ende på gaden, hvor de kom fra.

For at sikre dette har vi allieret os med Agroskolen i Hammerum, landbrugs-universitetet i Managua, en landarbejder-forening i Nicaragua, Caritas og socialministeriets afdeling i Nicaraguas hovedstad. Ligeledes har vi sikret os, at alle børnene vil få en mentor (familie) i menigheden i Verbo, Managua. Disse mentorer vil have kontakt med børnene og invitere dem på ferier samt hjælpe med praktiske ting.

I februar 2017 var vi en gruppe på 4 personer (selvbetalt) fra Danmark i Nicaragua for at tale med lederne af menigheden og skolen samt med ledere fra ovenstående institutioner og foreninger om dette nye projekt. Alle er meget velvillige og vil gerne hjælpe til.

uge 7 - her dyrkes noget, som jeg ikke lige kan se, hvad er

Således har Agroskolen i Hammerum indvilliget i at sende en lærer og 5-10 sidste-års-elever til Casa Bernabe hvert år, hvor de vil undervise børnene og være i praktik sammen med dem på skolens egen jord. Ligeledes vil landbrugs-universitetet tage del i projektet og sende nogle af deres studerende til Casa Bernabe hvert år og deltage ligesom eleverne fra Agroskolen. Sammen vil disse parter lave et uddannelsesforløb, således at børnene / de unge kommer igennem det grundlæggende vedr. landbrug, så de kan få job, selv få en lille farm eller læse videre på universitetet efter endt skolegang på Casa Bernabe.

Dette projekt vil tage 2 år, og efter disse to år vil man på Casa Bernabe have en  landbrugsuddannelse, som disse børn og unge (og mange efter dem) kan have glæde af, således at de kan blive selvforsørgende, når de skal slutte i skolen. Menigheden i Verbo, Managua, og mentorerne dér står naturligvis til rådighed for børnene og vil hjælpe dem, med alt hvad de kan, men der vil også sammen med øvrige samarbejds-parter blive dannet en gruppe, som helt konkret skal træde i karakter og hjælpe børnene til selvforsørgelse, når de skal forlade skolen. Det er utroligt vigtigt, at børnene / de unge vil kunne forsørge sig selv, så de ikke skal være økonomisk afhængige af andre resten af deres liv – eller ende på gaden, hvor de kom fra!

Budgetoverslag:  

Budgettet løber op i godt en million danske kroner – helt præcist 1.071.178 kr. Knap 400.000 kr. af dette beløb søges fra Danida, og 200.000 kr. ydes af Verbo kirken, mens et større beløb ydes af Agroskolen og øvrige samarbejdsparter via frivillig og ulønnet medvirken i projektet. Alle disse beløb og indsatser er vi meget taknemmelige for, men der vil alligevel skulle findes godt 200.000 kr. derudover for at få det hele til at gå op. 

Hvordan kan du hjælpe? 

LEGO Charity

Allans fotos fra Nicaragua 2017 036

Et par af drengene lever sig ind i LEGO universet i sovesalen.

uge 7 - LEGO klodserne bliver brugt

Charity Packs fra LEGO System udfylder et stort behov. Der leges, der bygges og fantasien får lov til at få frit spil. Børnene kommer væk fra deres trumatiske fortid.  

Det er også dejligt at finde ud af, at LEGO-gaven ikke er forsvundet, men er i brug også nu et år efter børnehjemmet modtog den.

STOR TAK TIL LEGO System A/S for hjælpen til en bedre verden!

uge 7 - LEGO på alle borde-1

Der blev bygget og bygget flere steder i huset.

uge 7 - LEGO på alle borde


Allans fotos fra Nicaragua 2017 037

LEGO byggeri i Nicaragua


Traktor

uge 7 - den danske traktor med vandtank til vanding af veje og stier

I januar var formanden Tove Videbæk på besøg hos Børnenes Liv´s partner i Nicaragua og havde møde med lederne om det nye projekt, som vi ønsker at søge midler til. Og ligeledes i januar 2016 ankom en god, brugt traktor fra Danmark til Casa Bernabe i Nicaragua. Bestyrelsen havde besluttet at købe en traktor, idet den, som Casa Bernabe havde, lignede en genstand fra et russisk museum! Det lykkedes i løbet af 2015 næstformanden, Allan Vinge, at indsamle midler til at kunne købe denne traktor.

Traktoren med harve og plov blev modtaget med stor glæde af skolen og lærerne, som skulle arbejde med den.

uge 7 - Allan ved den nye-brugte traktor

Allan Vinge inspicerer traktoren januar 2017

22 kilo LEGO-produkter


12593887_1306097952749172_6669085758599905040_o.jpg


22 kilo LEGO er et hit

Tove Videbæk har sammen med foreningen »Børnenes Liv« været i Nicaragua for at yde støtte til de fattige børn

30. januar 2016, 11.00 

NØDHJÆLP Det var en stor oplevelse at besøge de 30 tidligere gadebørn, som foreningen »Børnenes Liv« giver husly, mad og skolegang i Nicaragua.

Det fortæller Tove Videbæk, der ud over at være byrådsmedlem også bruger meget energi og tid på at skabe bedre forhold for fattige børn i det mellemamerikanske land.

Hun har netop været med »Børnenes Liv« i Nicaragua, og med som gave var medbragt 22 kilo LEGO, der var skænket som gave af Lego-Charity.

- Disse børn har aldrig selv ejet Lego, og børnehjemmet og skolen har ikke haft midler til at købe noget heller. Vi glæder os nu til at se børnenes kreative udfoldelser via fotos, som lederne vil sende til os, fortæller Tove Videbæk.

Legesagerne var ikke det eneste, som foreningen medbragte.

- Vi havde også glædet os til at aflevere en brugt traktor, en plov og en harve, som »Børnenes Liv« har fået doneret midler til af tre gode venner. Disse ting er der i høj grad brug for, idet den traktor, som vi tidligere så på marken ved skolen, lignede noget, der kom fra et russisk museum, fortæller hun.

Udfordring med levering

Alt gik dog ikke helt som ønsket.

- »Vores« traktor skulle ifølge planen være landet i Nicaragua næsten samtidigt med, at vi ankom til landet. Men på grund af diverse forsinkelser på sejlturen undervejs, ankom den først til Nicaragua 29. januar. Vi rejste hjem 26. januar, siger Tove Videbæk.

Nicaragua er et frugtbart land og var engang det mest velstående land i Mellemamerika. I dag er landet det fattigste i området. Mange mennesker og især børnene lever derfor uden håb for fremtiden.

- Det vil »Børnenes Liv« gøre noget ved. Derfor bliver projektet mere og mere et landbrugs-projekt, hvor børnene lærer om landbrug. Dette vil give dem en god mulighed for at klare sig selv økonomisk senere i livet, forklarer Tove Videbæk.

Kampen fortsætter

På turen til Nicaragua var også møder med en samarbejdspartner, som til daglig rent praktisk tager sig af børnene. 

- Sammen planlagde vi, hvorledes projektet kan gøres endnu bedre og rumme endnu flere gadebørn. Desværre er der dog udfordringer i det, da vi har fået besked om, at der på grund af nedskæringer i udviklingsbistand ikke kan gives tilskud i 2016. Der er dog forlydender om, at vi igen i 2017 eventuelt vil kunne opnå tilskud, siger Tove Videbæk og fortsætter:

- Men gadebørn kan vi jo ikke sende »hjem« i et år. For hjem for dem er gaden i storbyen, Managua. Her har de tidligere levet og spist mad, som andre har smidt ud, eller de har lavet kriminelle aktiviteter for at få penge til at købe mad. Ligesom de har sovet i plastik og pap i grøfter og oppe i træer. Dette kan vi naturligvis ikke sende dem hjem til. Så alle sejl sættes til for at skaffe 300.000 kroner i 2016, så børnene kan blive i børnehjemmet, gå i skole og få praktiske færdigheder, så de senere vil kunne klare sig selv økonomisk - og så dette meget smukke og frugtbare land kan komme på fode igen.


Kilde:  http://aoib.dk/artikel/20160130/22-kilo-lego-er-et-hit 





På vej til Nicaragua med traktor, plov og 22 kilo LEGO

Tove Videbæk er sammen med Allan Vinge ved at pakke kufferten, hvor der skal være plads til 22 kilo Lego. (Privatfoto)

Børn og ungeBrande

På vej til Nicaragua med traktor, plov og 

22 kilo LEGO

Stor donation til gadebørn i Nicaragua

11. januar 2016, 11.46

Af Flemming Thulstrup
journalist

NØDHJÆLPDET konservative byrådsmedlem Tove Videbæk fra Brande tager i slutningen af denne uge atter til Nicaragua.

Her skal hun besøge de 30 gadebørn, som foreningen »Børnenes Liv« giver husly, mad og skolegang. 

- Desværre er der for nylig opstået en uventet udfordring, idet der på grund af regeringens nedskæringer i udviklingshjælp i år ikke vil kunne gives midler til projektet i 2016. Der er forlydender om, at vi igen i 2017 måske vil kunne opnå tilskud. MEN - når det er gadebørn, vi har med at gøre, kan vi jo ikke sende dem »hjem« i et år, siger Tove Videbæk.

For hjem er for disse gadebørn gaden i storbyen Managua. Her har de tidligere levet og spist mad, som andre har smidt ud, eller de har lavet kriminelle aktiviteter for at få penge til at købe mad. Ligesom de har sovet i plastik og pap i grøfter og oppe i træer. 

- Det kan vi naturligvis ikke sende dem tilbage til. Så alle sejl sættes til for at skaffe midler i år, så børnene kan blive i børnehjemmet, gå i skole og få praktiske færdigheder, så de senere vil kunne klare sig selv økonomisk, siger Tove Videbæk.

Hjælp til landbruget

På turen er der mindst to ting, hun glæder mig til at aflevere til børnene og samarbejdspartneren. 

Dels er det en brugt traktor, en plov og en harve. De ting er der i høj grad brug for, idet de praktiske færdigheder, som børnene får, handler om landbrug. Og den traktor, som er på marken i projektet i Nicaragua, lignede noget, der kom fra et russisk museum! 

- Vores traktor lander i Nicaragua næsten samtidigt med os, så det bliver spændende at aflevere den, siger Tove Videbæk.

Nicaragua er et frugtbart land og var engang det mest velstående land i Mellem-Amerika. Men blandt andetborgerkrige og naturkatastrofer har betydet, at landet i dag det fattigste i Mellem-Amerika. 

- Mange mennesker - især børnene - lever derfor uden håb for fremtiden. Det vil Børnenes Livs projekt gøre noget ved! Derfor er projektet mere og mere et landbrugs-projekt, hvor børnene lærer om landbrug og også selv får fingrene i jorden. Således planter og sår de selv og er med til at høste. Dette vil give dem mulighed for at klare sig selv økonomisk senere i livet, påpeger lokalpolitikeren fra Brande.

Det andet, som hun har med til børnene er 22 kilo LEGO, som man har fået doneret af LEGOs Charity afdeling. 

- Gadebørnene har aldrig ejet LEGO, og på børnehjemmet er der ingen LEGO klodser, så jeg glæder mig naturligvis til at aflevere disse mange skønne klodser til børnene og se deres kreative udfoldelser med dem, siger Tove Videbæk.


Kilde: http://aoib.dk/artikel/p-vej-til-nicaragua-med-traktor-plov-og-22-kilo-lego?ref=newsletter 

Tove Videbæk besøg i Nicaragua decemper 2014

3 piger og 3 dreng og vores besøgsgruppe.jpg

Besøg i Nicaragua i december 2014

Tove Videnbæk orienterede på sidste bestyrrelsesmøde om monotoreringsbesøget 1. - 5.12.2014, som hun havde gennemført sammen med Tanja Kristensen fra IAS. Tanja Kristensen skulle lave den afsluttende opfølgningsrapport, for at IAS kan stå inde for forløbet. Herunder havde hun interviews med lederne af, lærerne i samt  børnene i projektet, og disse interviews kan Børnenes Liv bruge.

 

Besøget havde været meget konstruktivt. Tanje Kristensen konstaterede både positive forhold og forhold, der kan forbedres, og der var en god dialog med Verbo herom.  Verbo selv har været særdeles tilfreds med forløbet og har opnået mere med de involverede børn, end de havde turdet håbe på.

 

På opfordring havde Verbo udarbejdet punkter, som de ønskede indarbejdet i et kommende projekt, herunder:

·       Projektnavnet ændres fra Børnehjem til Vocational Institute, idet der er megen uddannelse og personlig opbygning indarbejdet, som ikke passer med navnet "Børnehjem".

·       I stedet for at lave satelitter rundt om i landet tænkes nu på at udvikle nuværende sted, så børn andre steder fra kan komme dertil, idet de eksisterende bygninger er velegnede til internatophold.

·       Projektet skal også fokusere på børnenes videre udvikling og uddannelse.

·       Strategisk partnerskab med andre virksomheder til udveksling af erfaringer, herunder gerne nogle, der har erfaring med tropisk landbrug.

·       Bob vil gerne til Danmark og møde DMRU samt orientere om arbejdet på møder rundt omkring.

 

Produkterne fra landbrugsproduktionen sælges lokalt, men hvis man kunne fragte dem til byen, ville der kunne opnås dobbelt så gode priser.  Men det kræver en lastbil, som man ikke har penge til, og der kunne derfor være ønske om at skaffe finansiering hertil - vil ikke kunne indgå i DMRU-projekter - men der kunne være visse muligheder i Kulturstyrelsens pulje til "humanitære, velgørende og andre almennyttige konkrete formål". Det er dog noget der vil skulle ses på sammen med IAS.

Der er envidere stadig behov for en bedre traktor.

 

I ugens løb havde der også været møde med en Leck Heflin fra organisationen "Pontis" (broer), der arbejder med udvikling af modelfarme, der er store nok til at kunne brødføde en familie.  Han var interesseret i et samarbejde med Verbo, hvor han kunne købe det nødvendige jordstykke af Verbos ejendomsbesiddelser og der opbygge en modelfarm, som også kunne bruges i undervisningsøjemed og dermed vise eleverne, hvordan det var muligt at blive selverhvervende. Ideen forekommer særdeles god i forbindelse med vore projekter.

 

Tanja og TV med de 3 piger.jpg

Der var endvidere møde med en ven til Tove Videbæks's søn Poul David Videbæk, som havde udviklet en art kiks, kaldet "fortified cookies", som er baseret på okseblod og som indeholder de proteiner, et barn har behov for pr dag. Han har kontakt med FN om udbredelse af produktet, og han venter at kunne tilbyde kiksene gratis til Verbo. Produktet fabrikeres af Protena, Nicaragua.    

Problemer med planter som visner.

Lidt nyt fra de lokale medarbejdere i projektet.

IMG 1275

In April we had several tremors/earthquakes over the course of two weeks.  The damages in the country were very few in spite of the strength of some of the tremors.   As a result the government took extra precautions by canceling school week to week.  By the end schools in this part of the country had missed a month of classes.   We were very thankful once the government allowed schools to open once again.  We were happy to have the children of the orphanage back in school and back in the routine of the daily life.  The children have now been back in school for about three weeks.

 

The vocational training for the children is marching along well with the occasional issues/problems or other logistical challenges.  We recently had many of the crops dying that the children had been planting and taking care of.  Our agronomist Ada Francis was making sure they were being taken care of so we were confused as to why the plants were dying.  We've come to the conclusion that it might be a result of a water filter we recently installed for the well.  It is possible the filter is taking certain chemicals and nutrients that are vital for the plants.  We are continuing investigating and hope to have this issue resolved soon.  It is a good learning experience for the children to learn that in life as in this project the little things can make a big difference in determining success.  The greenhouse is all prepped and ready for planting bell peppers but we are wanting to get the water situation figured out first so we don't kill a whole crop.  We are also doing some experimenting growing a special variety of onions.



IMG 1272

                                                                                                © Børnenes Liv